3.18.2008

torsiyonu,tunika

testis torsiyonu vajinal tunika

Testis torsiyonu, testisin tunica vaginalis içinde dönmesiyle (intravajinal torsiyon) ya da daha yukarıda, spermatik kordun, içinde ki bütün elemanlarıyla birlikte kendi etrafında dönmesiyle oluşur (ekstravajinal torsiyon).

√ Birinci tip çok daha sıktır ve prepübertal çocuklarda görülür. Vajinal tunikanın konjenital bir anomali olarak testisi tam sarmaması sonucu gelişir.



√ İkincisi yeni doğanlarda ve inmemiş testisli çocuklarda ortaya çıkar. Her ikisinde de temel patoloji a. spermatica interna'nın kan akımının bozulmasıdır.

√ Testis torsiyonu en sık orşiepididimitle karışır, ayırıcı tanı için zaman kaybedilmesi testisin kaybedilmesine neden olacağından çok hızlı davranılmalıdır.

√ Doppler ultrasonografik akım ölçümü ve testiküler sintigrafi (99mTc) testis torsiyonunda azalmış, orşit ve epididimitte artmış kan akımını gösteren, ayırıcı tanıda çok yararlı yöntemlerdir.

√ Ancak bu yöntemlerin uygulanması bir saatten fazla zaman alacaksa, çocuğun doğrudan ameliyata alınması daha uygundur. Testisi kaybetmektense, gereksiz bir skrotal ensizyon yapılmış olması tercih edilmelidir.

√ Çocuğun cerrahi uygulanabilecek bir merkeze ulaşması bir kaç saatten fazla zaman alacaksa, elle detorsiyon denenebilir. Bu manipülasyonda, çocuğa karşıdan bakıldığında torsiyonun hemen daima, dışa doğru dönmeyle olduğu hatırlanarak , testise içe doğru bir tam tur attırrılmalıdır (360 0). Şiddetli ağrının hemen kesilmesi detorsiyon olduğunu gösterir. Ağrı devam ediyorsa ikinci bir 360 derece daha çevrilmelidir.

√ Cerrahi girişimle ya da dışarıdan manipülasyonla detorsiyon sağlandıktan uzun süre sonra torsiyon süre ve şiddeti ile doğru orantılı testis atrofisi ortaya çıkar