3.15.2008

gaz sancısı

gaz sancısı bebek sancısı

Gaz sancıları bilhassa bebekliğin ilk aylarında, genellikle akşam üstleri, ağlamalar ve huzursuzluk nöbetleri şeklinde görülür.

Bebek kucağa alındığı halde ağlaması devam eder. Bacaklarını karnına doğru çekerek acı ile bağırır. Sancı geçince birden bire ağlamayı keserek uykuya dalar. İkinci bir gaz sancısına kadar her şey yolunda gider. İştahı ve neşesi yerindedir.



Ne Yapmalı
• Ağlama nöbeti sırasında bebeği yüzükoyun diz üzerine veya omuza yatırarak sırtını hafif darbelerle sıvazlayınız. Bu hareketiniz, aşırı gazların boğaz yoluyla dışarı çıkmasını sağlayacak; gazın çıkması ile beraber bebek eski neşesine kavuşacaktır.

NOT: Süt çocukları dört aylık oluncaya kadar gaz sancılarının önüne geçmek zordur. Çünkü bebeğin midesi ve barsakları yavaş yavaş sindirime alışmaktadır.

DIKKAT: Gaz çıkarma teşebbüsünüz netice vermez de bebek acı ile ağlamaya devam ederse; bir sindirim yolu hastalığından şüphe etmeli, onu derhal çocuk doktoruna götürmelisiniz.

• Dört aydan sonra görülen gaz sancıları, gelişigüzel yanlış beslenmenin işareti sayılmalı; çocuğun hazmedemeyeceği yiyecekler ve gaz yapıcı şeyler verilmemelidir.