3.18.2008

çocuk felci

çocuk felci poliomyelit

Adı "çocuk felci" olmakla beraber; bu hastalığa büyükler de yakalanabilir.

Hastalık, sindirim yolu ile vücuda giren bir virüs tarafından yapılır. Virüslerin en yaygın geçiş vasıtası lağım sula­rıdır. Sinek ve diğer uçucu haşereler tarafından taşınarak yiyecek maddelerine bulaştırılır. Bu mikroplu yiyeceklerle beslenen insan­lardan ancak pek azı hastalığa yakalanırlar.



Aşırı yorgunluk, üşütme, başka bir hastalıktan sonra vücut direncinde düşme, ya­ralanma ve ameliyat geçirme gibi durumlar çocuk felci virüsünün antikorları yenerek barsaklara yerleşmesini kolaylaştırır. Barsak­lardan kana geçen virüsler, kan damarları yoluyla doğruca motor (hareketle ilgili) sinir sistemine gelip burada tahribatını yaparlar.

√ Çocuk Felci-Belirtileri:
• İlk belirtileri sinsicedir. Bu belirtilerden hastalığı teşhis etmek imkansızdır.

• Soğuk algınlığı, ateş, baş ağrısı, halsizlik, terleme ve iştah­sızhk ilk belirtileridir.

• Sonra bu belirtiler kaybolur. Yaklaşık bir hafta müddetle ateş de düşer ve hasta kendisini iyi hisseder.

• Ancak bu sinsi 'dönemin ardından ateş birden bire yükselir. İlk belirtiler, daha şiddetli olarak, tekrar ortaya çıkar.

• Bundan sonrası felçlerin beklendiği zamandır. Boyun kasla­rında tutukluk (menenjitte olduğu gibi), deride aşırı duyarlık, ışık­tan rahatsız olma, barsaklarda mikroplanmadan dolayı ağrı, kas­larda kramp halleri, ruhsal dengede bozulma felç öncesi gözlene­bilecek belirtilerdir.

• İlk felç hali bacaklarda görülür. Bundan sonra artık hasta­nın çocuk felcine yakalandığı şüphe götürmez.

• Felçli bölgelerde kan dolaşımı zayıf olduğundan deri soğur ve kurur; morumsu kırmızı bir renk alır.

DİKKAT: Eğer felç hali solunum sistemine atlarsa, hasta yut­kunma, konuşma ve soluk alma güçlükleri çeker. Müdahale edil­mediği takdirde neticesi ölümdür.

√ Çocuk Felci-Ne Yapmalı?
Çocuğunuza mutlaka "çocuk felci aşısı" yaptırmız. Sıcak böl­gelere seyahat edecek olanlar da tedbir olarak aşı yaptırmalıdırlar.

NOT:
• Çocuk felci aşısı genellikle ağızdan uygulanır. Buna "sa­bin tipi" aşı diyoruz. İlk doz, bebekler altı aylık olmadan önce, ikinci doz bundan iki ay sonra; üçüncü doz alta ay sonra verilerek aşı tamamlanır. Daha sonraki aşılar (yine üç doz halinde) beş ve onbeş yaşında tekrarlanmalıdır.

• Hastalık yapan çocuk felci virüslerine karşı kesin bir tedavi şekli yoktur. Bu sebepledir ki, aşı son derece önem kazanmakta­dır. Aşı ile verilen canh virüsler, vücudun savunma mekanizması­nı harekete geçirmekte ve oldukça etkili bir bağışıklık kazandır­maktadır.

• Sağlam bünyelerde, hastalık mikropları fazla tahribat yapa­madan, iyi bir beslenme ve yatak istirahatinden sonra, hastalık felç hali görülmeden atlatılmaktadır.

• Çocuk felci şüphesi veren belirtiler ortaya çıkınca mutlaka - vakit geçirmeden- doktora görünmeli; gerekli tıbbi tedavi sağlan­malıdır.

• Felç durumlarında, hastanın iyileşme arzusu oldukça önem­lidir. İyileşme ümidini kaybeden hastalar, doktorun işini güçleşti­rir; tedavinin tesirini azaltırlar