3.18.2008

kolera

kolera salgını ishal

Bilhassa 19. yüzyılda salgınlar halinde can alan tehlikeli bir hastalık idi. Mikrobunun (Vibrio Cholera) keşfedilmesi ve tesirli tedavi şekillerinin bulünması sonunda salgınların önüne geçilebil­miştir.

Belirtileri:
• Üç devre halinde seyreder: Birinci devresi, ishal ve kusma ile başlar. İshal durumu gittikçe ağırlaşarak, dışkı pirinç suyu görü­nümü alır.

Vücut devamlı tuz kaybettiği için kol, bacak ve karın­da şiddetli adale krampları ortaya çıkar.

• Ateş yükseldiği halde deri söğuk ve mordur.

• Hasta şiddetli susuzluk hisseder. Su içilmesi sonucu vücut sı­vısı tuz yönünden daha da fakirleşir.

• Birinci devre bir gün kadar sürer.

İkinci devrede vücut iyice soğur. Deri kuru, buruşuk ve mor­dur.
• Hastanın sesi zayıf ve kısıktır.

• İdrar azalmış, rengi de iyice koyulaşmıştır.

• Kan basıncı düşer, nabız zor hissedilir.

• Kramplar dayanılmaz derecede ağırlaşır.

• Zayıf bünyeli hastalar bu duruma bir günden fazla dayanamayarak ölür.

Üçüncü devre, iyileşme devresidir.
• İshal ve sıvı kaybı gittik­çe azalır. Bununla beraber, hastalık belirtilerinin tekrarladığı va­kalar az değildir.

• Üçüncü devrede hastanm durumu tekrar ağır­laştığı zaman tifo ve zatürre benzeri belirtiler ortaya
çıkabilir.

Ne Yapmalı?
• Salgm görüldüğünde aşı yaptırmız.

• Aşının vücuda kazandırdığı bağışıklık kısa vadeli olup bir ay kadardır.

• Aşı ile birlikte ahnacak en iyi tetbir, koleralı hastalardan uzak durmak ve yiyeceklerle içeceklerin temiz olmasına dikkat et­mektir.

Tedavi:
• Koleranın ilk belirtileri görülür görülmez derhal doktora gi­dilmeli, tıbbî tedavi sağlanmalıdır.

• İlk etapta vücuttaki sıvı ve tuz kaybını önleyici tetbirler alı­nacaktır.

• Beş gün müddetle antibiyotik verilerek, barsaklar kolera mikrobundan temizlenir.

• Hasta tedavi sırasında ayırılmalı; yiyecek ve içeceklerinin te­miz ve protein yönünden zengin olması sağlanmalıdır.